Skip to main content

Kittelfjäll

Skicka förfrågan

Fakta

Invånareca 100
Byns läge560 m.ö.h
Transfertid12 tim 0 min

Borda vår komfortbuss vid Cityterminalen på torsdag kväll. Vakna med Kittelfjälls raviner och kalfjäll utanför bussfönstret. Ha en underbar skidhelg. Kom tillbaka till Cityterminalen måndag morgon vid sextiden, lagom innan Stockholms rusningstrafik har dragit igång.

Tre anledningar att boka resa till Kittelfjäll
1: Troligtvis mest lössnödagar i Skandinavien.
2: Världens mest prisvärda heliski, sägs det.
3: Åkning i raviner, skog och över kalfjäll; såväl som i barnbackar.

Snö, snö, snö. Kittelfjäll får nog mest lössnö i hela Skandinavien. Det beror på att orten ligger längst österut i den lappländska bergskedjan som bromsar och tömmer lågtrycken österifrån på torr inlandssnö. Och när det inte snöar, då ser oftast vindarna till att ny snö lägger sig i skidområdets många raviner och glesa skog.

Orten har gjort sig känd för sin offpist. Stora raviner som fungerar som naturliga halfpipes, breda uthuggna partier i skogen, ren skogsåkning och öppna kalfjäll för stora svängar ovanför skogsgränsen.

På plats i Kittelfjäll ingår guidning i skidsystemet med Active Skis guider. De visar dig med glädje skidområdet och de bästa åken för dagen.

Våra gäster åker lugnt och bekvämt till Kittelfjäll i vår komfortbuss. Med bekväma fällbara säten slappnar man enkelt av inför natten. Eluttag och Wi-Fi finns på hela bussen, så laptop, surfplatta och smartphone går bra att använda.

Resan gör ett stopp på vägen för middag och tandborstning innan natten. När morgonen börjar ljusna har Norrlands inland övergått till fjällmassiv och vi parkerar i Kittelfjäll med en härlig första skiddag framför oss. På hemresan anländer vi Cityterminalen i Stockholm vid sextiden på måndag morgon.

Skidåkning Kittelfjäll

Att erfarna åkare dras till Kittelfjälls natursnö och offpiståkning. Men även medelgoda åkare stormtrivs här då åkningen är varierande i både svårighetsgrad och lutning. Och vill du slippa trängsel i backarna? Då är Kittelfjäll perfekt för dig.

De klassiska åken i Kittelfjäll heter Kålårado, Storgrova, Znubben och Snäckorna. Hela området är som gjort för dig som vill komma igång med offpiståkning. Och önskar du hjälp med tekniken, då är det bara att tala med skidskolan. För de allra minsta och riktiga nybörjare finns ett barnområde med knapplift. I skidområdet finns även en park sedan några år tillbaka och huvudbacken Nationella med belysning och ett helt nytt snökanonsystem förlänger både säsongen och skiddagen.

Offpistskidåkning utanför skidområdet

Kittelfjäll erbjuder väldigt många markerade offpist-åk inne i skidområdet. För den som vill komma ännu längre bort från liftar för att uppleva vildmaken, tystnaden och orörd snö så finns det suveräna möjligheter till det med utgångspunkt från liftarnas avstigning. Klassiska kalfjällsåket ”Sadeln” åt ena hållet. Eller baksidan av Kittelfjället ”Norgesvängen” i andra riktningen. Kom ihåg att det är eget ansvar som gäller utanför skidområdet.

Vid offpiståkning är det även praxis att man bär säkerhetsutrustning, det finns att hyra eller köpa i Active Ski Shop, och att man har god koll på rådande snöstabilitet. Vi rekommenderar även att gå kurser i lavinsäkerhet.

Kittelfjäll är välkänt för sin prisvärda heliski. Heli Kittel heter arrangören som flyger på närliggande stora fjäll, exempelvis Borkafjäll, Risfjäll och Daune, men även på Södra Lapplands högsta fjällmassiv Marsfjällen och Giemse nära norska gränsen. Dessutom är Kittelfjäll idealiskt för ski touring. Det finns en mängd toppar att välja på i olika väderstreck, skogsterräng och kalfjäll. Och vill du boka en lokal guide så vänder du dig till Kittelfjäll Adventure.

Pist- och offpistguidning

Pist- och offpistguidning i Kittelfjälls skidsystem erbjuds för Active Skis gäster av våra guider. Här visar vi dig pisterna i skidområdet och hur långt skidsystemet sträcker sig. Kittelfjäll erbjuder dessutom massor av bra offpiståkning i raviner och skog men den är inte alltid så lätt att hitta om man inte känner till området. Därför rekommenderar vi dig att följa med vår guide under din vistelse i Kittelfjäll. Vår guide är er skidkompis och ni kan när som helst ansluta er eller hoppa av aktiviteten. Missa inte de klassiska åken och var den orörda snö finns när ni är i Kittelfjäll. Välkomna att följa med oss till de bästa åken!

Heliski

I Kittefljäll hittar du Sveriges, ja kanske världens lägsta priser för helikopterskidåkning.
Kittelfjäll med omnejd erbjuder många olika toppar och åklinjer och fallhöjden är upp till 800 meter. Åkningen sker dels både på kalfjället men också under trädgränsen. Marsfjällen är Västerbottens högsta fjäll med 1590 m.ö.h. och erbjuder nästan alltid kallsnö. Borkafjäll är det fjäll som ligger närmast Kittelfjäll, också det med flera åklinjer. Andra fjäll som heliskiing bedrivs på är bl.a. Risfjäll, vackra Daunefjäll och Geimsefjäll som ligger nära den norska gränsen och som ofta erbjuder mycket lössnö vid västliga lågtryck.

För mer information och bokning av helikoterskidåkning besök >> https://helikittel.se

Logi & nöjen

Kittelfjäll är en liten by med en enda väg och cirka 100 fasta invånare. Boendet är i första hand förlagt till Hotell Kittelfjäll som ligger mitt i skidsystemet. Samtliga rum på ovanvåning nyrenoverades 2022-2023 och alla rum på hotellet hotellet har numera egen dusch och toalett på rummet.  Rum på hotellets nedre våning renoverades 2016. Övriga rum på hotellet och Solhyllan (Annexet i backen) har dusch och WC i korridoren. På Hotell Kittelfjäll finns det restaurang, afterski, nattklubb, cafeteria, konferenslokaler och bastu. Det är fri Wi-Fi på hotellet och Annexet. I anslutning till hotellet finns det en relaxavdelning utrustad med bastu och bubbelbad som man kan hyra för slutna sällskap.

Förutom Hotell Kittelfjälls logi och nöjesutbud finns det även moderna stugor i olika storlekar som kan bokas på förfrågan. I anslutning till Jan Express-liften ligger Kittelfjäll Värdshus restaurang. De erbjuder rustik och kreativ matkonst med lokala råvaror.

Byns livsmedelsaffär, Sista utposten, hittar man längs landsvägen 1,5 km från Hotell Kittelfjäll.

Pistkarta

Klicka på bilden nedan för att se pistkartan i stort format. 

Karta

Hotell

Hotell Kittelfjäll
Hotellet ligger centralt i skidsystemet med skidåkning ändra fram till dörren och ca 75 meter till lift. Hotellet renoverades 2022 och samtliga rum i huvudbygnaden har nu dusch och WC. På annexet någr...
Kittelfjäll - Stugor
Vi hyr ut moderna stugor i Kittelfjäll, stugorna erbjuder olika antal bäddar. Stugorna är moderna och samtliga stugor bokas med slutstädning inkluderat. Stugorna ligger mitt i byn nedanför Hotell Kitt...
[ Stäng ]
Sök