Skip to main content

Riksgränsen

Skicka förfrågan

Fakta

Fallhöjd409 m
Toppstation909 m ö.h
Antal liftar6 st
Total pistlängd15 km
Svarta pister1 st
Röda pister7 st
Blå pister5 st
Gröna pister4 st
Invånare40 ins.
Byns läge500 m ö.h
Transfertid120 min

Riksgränsen, Sveriges mest legendariska skidort! Skidorten ligger långt uppe i norr, i det nordvästra hörnet av vårt land. På vintrarna kommer det enorma mängder snö som ger förutsättningar för skidåkning i världsklass på de mäktiga bergen.

Om du inte har varit här har du verkligen något att se fram emot. Har du varit här vet du vad vi pratar om.

Active Ski erbjuder resepaket med flyg och tåg till Riksgränsen med bästa tider för att optimera skidåkningen.

Längre norrut än så här kan du inte komma för att åka skidor i Sverige. Polcirkeln passeras med god marginal under resan hit vilket gör att anläggningen inte öppnar förrän i februari då midvintermörkret börjar släppa sitt grepp. Det gör i sin tur att det går det att få uppleva den unika skidåkningen i midnattsol ända fram till midsommar.

Fem anledningar att boka resa till Riksgränsen

1: Riksgränsen har flertalet gånger röstats fram till Sveriges bästa offpistberg på www.freeride.se. Just den lättillgängliga offpiståkningen gör Riksgränsen unik. 

2: För den som gillar att gå på topptur är Riksgränsen drömdestinationen. Här finns mängder av toppturer i olika nivåer.

3: Nordalsfjäll som är beläget precis bredvid Riksgränsen ger ett av Sveriges bästa offpiståk. 45 minuter klättring med skidorna på ryggen ger dig ett åk att minnas.

4: Från April och framåt är ljuset världsunik. Upplev skidåkning sent in på kvällarna under solen.

5: Till Riksgränsen reser ni smidigt med flyg till Kiruna och hyrbil de sista 13 milen eller direkt med tåg från Sthlm C till Riksgränsen i sov/liggkupé.

Skidåkning Riksgränsen

Skidområdet fullständigt andas off-pistskidåkning men här finns givetvis också preparerade nedfarter för alla nivåer och kategorier av åkare. På framsidan mot hotellet hittar du nedfarten "Skimastern” som är en lagom utmaning i svart färg. På solsidan vid Nordalsliftarna hittar du flera nedfarter med röd lutning i skön natursnö som ofta är som allra bäst på vårkanten.

Vill man ha lite extra spets på offpiståkningen så är det värt att hika uppför Nordalsfjället för ett riktigt skönt åk i brantare lutning som ofta bjuder på djupsnöåkning, på Nordals körs årligen NM i friåkning.
Ett annat alternativ är att skråa ”skiers left” från övre stolliften över landsgränsen mot Norge och nedför Björnefjell och ta tåget tillbaka därifrån.

Från maj månad erbjuder Riksgränsen liftöppet för midnattsskidåkning på fredagar  hela månaden. I skipasset ingår numera även Björkliden skidanläggning som endast ligger en knapp halvtimme från Riksgränsen. I Björkliden finns stor skidåkning med långa åk, massor av fina pister och en bra offpiståkning som många inte känner till. Vill man även åka över till Narvik med Skandinaviens högsta liftburna fallhöjd eller till det tuffa skidberget, Nuolja, i Abisko så når man dessa orter under en timmes restid.

På plats i Riksgränsen finns mängder av aktiviteter, läs mer nedan.

Offpistguidning

Under en offpistguidning utforskar vi området i anslutning till liftsystemet. Du får ta del av många av de klassiska åken såsom Hamres, Rimfors, Sheriffen, Branten och Uffes vägg.

Offpisten i Riksgränsen ligger väldigt lättillgängligt och det krävs inga längre stakningar för att ta sig tillbaka till systemet. Lavinutrustning ingår.

 
2022 är offpistguidning schemalagt:
Måndag 12:30-15:30 och lördag 09:00-12:00

 

Pris 665 SEK/person
Arrangör Sporten i Riksgränsen
Bokning Online, Mina Sidor
Betalning I samband med slutbetalning av resan (40 dagar före utresa).
Minantal 2 personer per grupp.
Maxantal 8 personer per grupp och guide.
Minålder 18 år, yngre med målsmans underskrift
Ledare Sporten i Riksgränsen
Utrustning   Säkerhetsutrustning ingår

Nordalsfjäll

Med skidorna på ryggsäcken slår vi följe med guiden och vandrar upp till Nordalsfjällets topp. Från toppstensröset, som ligger på gränsen mellan Sverige och Norge ser vi åt vänster ända ner till fjorden. Här hålls årligen NM i extremskidåkning och vid de rätta förhållandena bjuder Nordalsfjäll på offpist i världsklass.

2022 är guidning upp på Nordalsfjäll schemalagt:
Fredagar kl.08:45.

 

Pris 945 SEK/person
Arrangör Sporten i Riksgränsen
Bokning ”Redigera bokning” inne på Mina Sidor
Betalning I samband med slutbetalning av resan (40 dagar före utresa).
Minantal  2 personer per grupp.
Maxantal  8 personer per grupp och guide.
Minålder 18 år, yngre med målsmans underskrift
Ledare Sporten i Riksgränsen
Utrustning   Säkerhetsutrustning ingår

Topptur

Att gå på topptur är en heldagsutflykt som ger en totalupplevelse på snö. Skidåkning på orörda ställen i kombination med den vackra naturen är något utöver det vanliga och ger ofta mersmak.

På många ställen i området kring Riksgränsen, både på den svenska och norska sidan, börjar stigningen direkt vid vägen eller efter en kort anmarsch. I lugnt tempo tar sig gruppen med guide i täten upp mot toppen och samtidigt byggs förväntningarna upp inför det kommande åket nedför. Vid klart väder erbjuds en hisnande utsikt oavsett vilken topp vi står på, och ofta ses det isfria havet i väster.

Tisdagar och lördagar, 08:45-17:30

Pris 1540 SEK/person i grupp. 6995 SEK/grupp Privat toppur
Arrangör Sporten i Riksgränsen
Bokning ”Redigera bokning” inne på Mina Sidor
Betalning I samband med slutbetalning av resan (40 dagar före utresa).
Minantal  2 personer per grupp och guide
Maxantal  8 personer per grupp och guide
Minålder 18 år, yngre med målsmans underskrift
Ledare Skidinstruktör från Sporten Riksgränsen
Utrustning   Säkerhetsutrustning ingår, toppturs-utrustning finns att hyra

Heliski

Området mellan Riksgränsen och Kebnekaise anses som ett av världens bästa heliskiområden. Detta fjällområdet är helt osvenskt och liknar mer alperna än det man kanske skulle förvänta sig, mer runda ”svenska” fjäll.

Hela området präglas av högalpin miljö med flera stora glaciärer och branta klippväggar. Det är väldigt få som har förmånen att åka skidor i dessa fjäll. Ingen annan miljö eller skidåkning i Sverige är i närheten av det vi har inom räckhåll med helikopter från Riksgränsen.

Heliskiområdet mäter 5 000 km2 vilket dubbelt så stort som Gotland och har över 200 bergstoppar där fallhöjden i vissa fall är 1 500 meter/åk.

 Du får en försmak av vad som lätt utvecklas till en livslång passion, heliskiing.

Bokas direkt hos arrangören Mountain Guide Travel

Pistkarta

Pistkarta Riksgränsen

Pistkarta Björkliden

Karta

Hotell

Hotell Riksgränsen
Hotell Riksgränsen, centralt beläget endast 100m från skidsystemet. Hotellet erbjuder fräscha enkel- och dubbelrum. Rummen har gott om förvaringsutrymmen samt arbetsplats. Hotellet erbjuder även enkla...
Riksgränsen Lägenhetshotell
Lägenhetshotellet ligger i samma byggnad som Hotell Riksgränsen. Lägenheterna finns i varierande storlekar mellan 3-6 bäddar. I varje lägenhet finns ett väl utrustat kök med spis och mikro, TV, badrum...
Vandrarhem Riksgränsen
Vandrarhem Riksgränsen erbjuder prisvärt boende med självhushåll ett stenkast ifrån Hotell Riksgränsen , tågstationen och skidområdet. På vandrarhemmet finns rum med 2-4 bäddar med TV, dusch och WC i...
Katterjokk Turiststation
Katterjokk Turiststation ligger helt perfekt i den Svenska fjällvärlden. Härifrån har du direkt tillgång till Riksgränsens skidanläggning, galet bra turåkning, toppturer i världsklass – och allt där e...
[ Stäng ]
Sök