Skip to main content

Montafon

Skicka förfrågan

Fakta

Fallhöjd1700 m
Toppstation2380
Antal liftar38
Total pistlängd218 km
Svarta pister8
Röda pister39
Invånare6200
Byns läge1051
Transfertid120 min

Till Gaschurn, som är huvudorten i Montafondalen reste svenska researrangörer på mitten av 80-talet när det var fullt i både St Anton och Ischgl. När resandet från Sverige minskade glömdes Montafondalen bort. Sedan dess är skidområdet större med nya liftar, men gästfriheten, gemytet och wienerschnitzeln finns kvar.

Många av hotellen har gått i arv i generationer och familjerna som driver dem är måna om att alla ska tycka om hotellet men framför allt trivas med skidåkningen, maten och den gemytliga stämningen.

Pisterna passar bäst för vana till riktig duktiga skidåkare och utanför pisterna finns stora möjligheter, både precis bredvid pisten, men även för dem som gå med stighudar för att hitta lugnet och den orörda snön på andra sidan kammen. Närheten till Zürich flygplats gör att du på ca 2 timmar är i Montafondalen.

Skidåkning Montafon

Huvudorterna i Montafondalen är Gaschurn, St Gallenkirch och Schruns. Gaschurn är en mysig by vid skidsystemet Nova. I Schruns heter berget Hoch Joch och är sammanlänkat med lift till grannorterna Gaschurn och St Gallenkirch, även de med riktigt bra skidåkning. Skogsåkningen är framförallt värd att nämnas, men se upp för ilskna markägare som är ute efter ditt surt förvärvade liftkort.

Längst ut på vardera sidan av dalen ligger skidorterna Gargellen och Golm. Gargellen är ett så kallat freerideberg. Från Gargellen utgår den fina dagsturen Madrisa Loop tour, en relativt enkel dagstur som kräver stighudar och där man tar sig från Österrike till Schweiz och Davos/Klosters och sedan tillbaka igen via toppen av Madrisa.

Byarna i Montafondalen

Längst in i dalen ligger Partenen, en liten by där de som vill komma först upp i skidsystemet bor. Här samlas skidalpinisterna för att ta sig till de berömda området kring Piz Buin.

Närmaste granne, nästan i hopbyggt med Partenen ligger den pitoreska byn Gaschurn, med kyrkan i mitten och den lilla huvudgatan som kantas av små alphus ger Gaschurn ett traditionellt intryck. Här råder lugn och ro. De som vill ha lite mer fart samlas på ungdomshotellet Explorer i nedre delen av Gaschurn.

Schruns mitt i dalgången vid foten av skidberget Hochjoch är den by med störst utbud av shopping och restauranger. Här skryter man fortfarande med att Schruns var Ernest Hemingways favorit plats i Alperna.

Gargellen är högst belägen av alla de små byarna i Montafon.

Byarna är väldigt lugna på kvällarna, och något nattliv är inte att ta tala om. Men på eftermiddagarna finns det afterski ställen där ölen flödar och oompa oompa-musiken dånar.

Pistkarta

Karta

Hotell

Hotel Sonnblick Montafon
Hotel Sonnblich är ett trevligt familjeägt hotel som ligger strax ovanför centrum. Rymliga rum och gott om allmänna utrymmen för umgänge. Hotellets spaavdelning erbjuder pool, finsk bastu, bio bastu,...
Revier Mountain Lodge
Revier Mountain Lodge är ett nytt design hotell som ligger vid liften i St. Gallenkirch, och man kan även åka skidor fram till dörrren. Hotellet har 107 rum för 1-5 personer. Rummen är minimalistiskt...
Sök