Skip to main content

Andermatt

Skicka förfrågan

Fakta

Fallhöjd1527 m
Toppstation2961 m ö.h
Dalstation1440 m ö.h
Antal liftar12
Total pistlängd120 km
Svarta pister3
Röda pister6
Blå pister4
Guide för offpistJa
Guide för ski touringJa
SkidskolaJa
Längdskidspår28 km
Invånareca 1500
Byns läge1440 m ö.h

Höga berg och mycket snö gör Andermatt till ett  "mecca" för offpiståkning, med kilometer efter kilometer av åkyta bara ett stenkast från liften.

Skidmagasinet Åka Skidor har utnämnt Andermatt till alpernas bästa skidort för offpist och beskrev orten som "Grand Montets fast utan skidåkare". En del av förklaringen till utmärkelsen är att Andermatt tillhör topplistan som får mest mest snö i världen år efter år. Snödjup på över 6 meter är normalt på mäktiga berget Gemsstock.

Skidåkning

Även om Andermatt är ett freeride-mecca så finns det gott om pister för alla nivåer av skidåkare. Från närmare 3 000 meters höjd kan du ta del av 130 kilometer preparerade pister. Liftkortet ger dig möjlighet att åka på Gemsstock, Nätschen,  Oberalp/Sedrun samt i Disentis och gäller även som tågbiljett på sträckan Andermatt- Sedrun - Disentis.

Gemsstock är ett av alpernas fetaste berg för offpist och med enorma åkytor. Områden på Gemsstock som Felsental, Guspis och Unteralp håller absolut värdsklass. Giraffen är ett annat klassiskt åk. För den som föredrar att gå på tur finns det i princip obegränsade möjligheter.

Från toppen av Gemsstock når man den berömda Russi-run som anses vara en av världens mest kompletta och inspirerande pister. Pisten är döpt efter Bernhard Russi, en störtloppslegend från sjuttiotalet och Andermatts stora stolthet.

Pisterna på Nätschen sidan ligger i sydläge och åkningen är generellt sett snällare. Området är populärt bland barnfamiljer, soldyrkare och dem som vill sänka tempot under en dag. Samtidigt är det mindre konkurrens i offpisten här, vilket gör området intressant även för avancerade åkare. Det finns ett antal fina rännor som går ned mot järnvägen.

I Oberalp/Sedrun finns en 100 meter lång half-pipe, massor av kickers, boxar och rails, samt ett big air för dig som vill ha ordentligt med luft under fötterna. I den 800 meter långa boarder-cross banan kan du utmana dig själv och andra åkare.

Det kan även vara värt att ta tåget till Disentis (tågresan ingår i liftkortet) , en lite skidort som vid rätta förhållanden kan erbjuda rikgit bra skidåkning. För den som gillar skitouring finns det flera

 

Vi rekommenderar att man åker med bergsguide för att komma åt den bästa åkningen. Är ni några stycken kan man boka en privat bergsguide, då väljer man själv hur man vill lägga upp skidåkning.

Vill man komma åt den absolut bästa åkningen för dagen rekommenderar vi starks att boka Tågsafari Andermatt där våra guider med grym lokalkännedom planerar dagens åkning utifrån väder och snöförhållanden. Varje dag kommer se annorlunda ut där man  vissa dagar endast åker liftbundet och andra dagar turar.

Det finns även utomordentliga möjligheter att åka längdskidor i Andermatt. Det finns spår med 28 km traditionell åkning och 28 km skating. Skidor går att hyra på Alpina Sport.

Byn

Andermatt är en liten genuin alpby med ca 1500 fasta invånare. På huvudgatan Gotthardstrasse ligger det mesta utbudet av hotell, restauranger och affärer samlat med gångavstånd till allt. Det finns ett flertal trevliga restauranger med en riktigt bra prisnivå för att vara Schweiz.

Efter skiddagens slut hittar man allt som oftast många breda leenden på afterski-stället Spycher. Här är det alltid en härlig stämning med många likasinnande, dessutom är Spycher känt för sina fantastiska pizzor. Die Alte Apothek är ett annat populärt afterski-ställe där många svenskar brukar hänga.

 

Pistkarta Andermatt

Karta

Hotell

Andermatt Alpine Apartments
Andermatt Alpine Apartments erbjuder moderna lägenheter med möbler i modern alpstil. Alla lägenheter har utsikt över bergen och de flesta har balkong eller terrass. Ca 600 m till liften och 800 m till...
Hotel Sonne
Mysigt hotell som ligger på huvudgatan Gotthardstrasse och med bästa läget i Andermatt. Nära restaunger och barer och med ca 300 m till Gemsstock kabinen. Det finns enkel-, dubbel och trippelrum. Alla...
Sök