Stranda - Naturupplevelse

Skandinaviens bästa offpist

Stranda - Stora snödump!

Fallhöjd som Kanada och Japan

Stranda - Inte bara offpist

Stranda

Stranda är en av världens hemliga pärlor som många offpistdyrkare känner till men som de flesta aldrig besökt. Strandafjellet ligger på det norska Vestlandet mitt i de storslagna Sunnmörsalperna som med sina höga fjäll störtar rakt ned i fjorden, en sagolikt vacker miljö. Stranda toppar ofta snödjupstabellerna och i genomsnitt får man över 5 meter snö per säsong, flera snöfall på över en meter kommer årligen in över området och snödjup på på över 3 meter är inte ovanligt. Under se senaste åren har det gjorts stora insatser i skidområdet, två helt nya supermoderna stolliftar i större format och en restaurang på toppen med fantastisk utsikt över fjäll och fjord har byggts.  Skidmagasinet Åka Skidor rankar Stranda som Skandinaviens bästa offpist-ställe och jämför orten med de allra bästa skidorterna i Kanada. Vi kommer köra en resa helgen V10 11-14  mars 2021. Förra året tog platserna slut fort, så det gäller att vara ute i god tid. Bokningen är nu öppen!

Kamera 360° >>Här

Skidåkning

Strandafjellet erbjuder 7 liftar och 17 nedfarter från grönt till svart samt Skandinaviens bästa freerideområde som man lätt når från de smart dragna liftarna dessutom finns här en terrängpark av bra klass. Det finns begränsat med bäddar i området vilket gör att liftköerna uteblir och snön länge ligger orörd. Liftsystemet är uppdelat i två områden, Langdalsegga och Roaldshorn, och erbjuder 800 fallhöjdsmeter av kalfjäll och skog vilket gör åkningen riktigt intressant och mycket varierande oavsett solsken eller snöfall. För puderfrälsta är en tur ned i ”Blådalen” ett måste när man är i Stranda, det är ett åk i alpklass med röd-svart lutning på 800 fallhöjdsmeter. De finns många fina offpistrepor man når från liften, men var försiktig, att åka på stora berg med mycket snö och luriga klippor kräver goda kunskaper, bra lokalkännedom och fullständig säkerhetsutrustning. Varför inte avsluta dagen med klassiska åket ”Alperittet”? Det är ett fantastiskt vackert åk på över 1100 fallhöjdsmeter som slutar nere i Stranda by.

Aktiviteter

Möjligheter finns också att köpa till offpistguidning med Uteguiden för att komma åt mer back-country åkning längre bort från liftarna med ”ski-taxin” tillbaka till liftsystemet. Gillar man toppturer så kan vi starkt rekommendera att boka en dag med Uteguiden, Sunnmörsalperna är ett område som är känt över hela världen för den vackra miljön och alla de möjligheter som ges för bra offpiståkning om man går upp för fjällen på egen han. I Stranda finns det dessutom också 15 km längdskidspår i en storslagen miljö.

Logi och Nöje

Vi bor på Stranda Hotel, precis vid fjorden, centralt i Stranda och vi tar dagligen vår egen buss till och från Strandafjellets skidanläggning (5 min). På hotellet finns det stor pool med tillhörande bastu. Här finns en mysig lobby med öppen spis som blir den naturliga samlingsplatsen efter dagens skidåkning. På helgerna är det underhållning och skid- och snowboardentusiasterna mixas med den lokala befolkningen. Som alternativ finns det också en bar inte alls långt från hotellet som brukar vara populär under veckosluten.

Fakta Stranda

 • Invånare
  4600 inv.
 • Byns läge
  425 m.ö.h
 • Högsta topp
  1230 m.ö.h
 • Liftburen fallhöjd
  800 m
 • Längsta pist
  4 km
 • Antal liftar
  7 st
 • Svarta pister
  3 st
 • Röda pister
  4 st
 • Blå pister
  2 st
 • Gröna pister
  4 st
0