Skip to main content

Hemavan Tärnaby

Skicka förfrågan

Fakta

Fallhöjd665 m
Toppstation1 135 möh
Antal liftar15
Total pistlängd57 km
Svarta pister2
Röda pister13
Blå pister9
Gröna pister16
Backrestauranger8
Guide för ski touringJa
SkidskolaJa
SkoteruthyrningJa
Längdskidspår66 km
FjällturlederJa
Invånare1 500
Transfertid0 hr 5 min

Till Hemavan Tärnaby flyger vi direkt in till skidorten med gångavstånd till boendet vilket är helt världsunikt. Men för att slippa gå med all packning brukar hotellet erbjuda upphämtning/lämning i anslutning till flygtiderna. 

Hemavan Tärnaby är ett mytomspunnet område som ekar vintersport och skidåkning. Hemavan är en skidort i framkant som de senaste åren investerat mycket med nytt snösystem, ny topprestaurang och en gondollift.

Och mycket mer är på gång, redan till vintersäsongen 22/23 invigs Syterskalets första nedfart som sträcker sig från toppstationen hela vägen ner till Hemavan Gondols dalstation, totalt 665 fallhöjdsmeter.

Tre anledningar att boka skidresa till Hemavan Tärnaby

1: Flyg ända fram till den lappländska skidorten med en total restid från Arlanda på lite dygt 2 timmar vilket passar perfekt för konferensgrupper och weekendresenären.

2: Perfekt familjeskidort i de riktiga vildmarksfjällen med stort utbud av välprepsrerade pister och Sveriges näst största fallhöjd.

3: Stort utbud av offpistmöjligjheter i Hemavans skog och magiska ”Kobåset”, ett av Sveriges bästa freeride område. Därutöver Tärnaby med Sveriges bästa offpistkartor för offpiståkning. 

Skidåkning Hemavan Tärnaby

I Hemavans skidområde finner vi långa välpreparerade backar med varierande lutning och Sveriges nästa längsta fallhöjd (665 m) efter Åre. Norra Sveriges största och bästa familjeskidort tycker många. 

Därutöver fantastisk offpiståkning i skogen och på kalfjället. Och från Kungsliftens toppstation ( 1 135 möh) tar man sig med en kortare "hike" vidare in mot Kobåsets stora backcountry område. Här i området arrangeras varje år en freeridetävling ”Ride the Cow” i slutet på vintern som satt Hemavan för både svenska och utländska freeride entusiaster. 

15 minuter från Hemavan ligger Tärnaby där liftkortet också ingår. I denna världsberömda skidort hittar vi både Ingemarbacken och Anjabacken och flera andra kända skidlegenders pister. Faktum är ju att dessa backar har fostrat några av världens absolut bästa alpinåkare genom tiderna. Är man på plats är det en rekomendation att åka över till Tärnaby minst en dag för att åka i backarna och känna på atmosfären där Ingemar Stenmark, Anja Pärsson, Stig Strand, Jens Byggmark och Bengt Fjällberg med flera växt upp och lärt sig åka skidor. Här är det färre skidåkare vilket innebär att man kan ut svängarna ordentligt och åka med högre fart. Här finns det såklart också fina offpistmöjligheter i mestadels skogsterräng occh även några utmarkerade offpistnedfarter.

Är man intresserad av gå på topptur med eller utan guide i regionen så är möjligheterna stora. I Hemavan Tärnaby finns det också 50 km preparerade längdskidspår bland annat i natursköna Kobåset samt elljusspår både i Hemavan och Tärnaby. Här startar också Sveriges längsta fjälltursled "Kungsleden" (45 mil till Abisko) samt "Drottningleden" som båda passar utmärkt för dagsturer.

Så tycker våra gäster om Hemavan

"Vi hade en fantastisk vecka kort och gott, det enda med förbättringspotential som jag kan dra mig till minnes var stökiga grannar nattetid ett par nätter samt köer till frukosten (konfirmander). Samverkan med dig/er var utmärkt. Trevligt, tillmötesgående och smidigt, något som också gjort att vi sedan många år fortsatt valt att resa med er. Vi hade stök i samband med en resa till Italien då SAS klåpade sig men ni agerade proffesionellt och mycket lösningsorienterat. Ser redan fram mot nästa säsong."
/Anton 23-04-14
"Av fyra dagar kunde vi tura tre, helt makalöst bra tycker jag! Jag måste säga att intrycket var att det var den vänligaste skidorten vi nånsin varit på. Säger som Zlatan: resa, transfer och skidåkning: 10 poäng!"
/Peter 23-04-13

Pistkartor

Pistkarta Hemavan

Pistkarta Tärnaby

 

Offpistkartor

Västra Fjället

På linbanans västra sida finns flera olika linjer i varierad svårighetsgrad. Åket börjar uppe på kalfjället och avslutas nere i björkskogen ovanför den nere delen av Byggis (grön pist döpt efter Jens Byggmark – nr 1). Det går också att göra ett längre åk som leder mer västerut, vidare ned till Getviken. Härifrån krävs dock stighudar, eller bil/skoter för att ta sig tillbaka till skidsystemet.

På den östra sidan om linbanan finns aningens snällare åk som passar perfekt för yngre och mindre erfarna friåkare.

Typ av åkning: Kalfjäll och skogsterräng

Norra Fjället – Kanahobben

Detta är kanske det bästa åket i Tärnaby. Utgå från Anjaliften och ta sikte över tjärnen mot toppen bakom. Här är utsikten magnifik och det går bland annat att se Norra, och Södra Storfjället, Ryfjället, Jofjället, Artfjället, och de Norska fjällen längst västerut. Efter att du beundrat utsikten tar du sikte på svackan nedanför i rakt nordlig riktning. Följ sedan bäckravinens östra sida (skiers right) hela vägen ned till sjön. Ju längre österut du åker, desto brantare blir åkningen. När du till slut kommer ned till sjön är det dags att dra på sig stighudar och promenera tillbaka. Om du följer stranden österut hittar du ett skoterspår som går hela vägen upp till Mickelspasset (nr 16) som är en blå nedfart längst ut på anläggningens östra sida.

Typ av åkning: Toppturskänsla med fantastisk utsikt

Östra Fjället

Ingemarliften
Kring området mellan liften och Stigsvängen (nr 8) finns varierad och lekfull skogsskidåkning som kan utmana även den mest erfarna friåkaren. I skogspartiet mellan Ingemarbacken (nr 10) och Staffans (nr 11) går det också att få några roliga svängar. Härifrån kan du sedan fortsätta hålla vänster (skiers left), in i skogen mellan Anjabacken (nr 15) och Ringbranten/Parken (nr 13).

Anjaliften
Öster om liften hittar du den mest utmanande skogsskidåkningen. Här finns drops i olika höjder för den som vill ta en flygtur. Tärnabys brantaste opreparerade nedfart – Granbacken (nr 17) går parallellt med liften och på båda sidorna av backen hittar du fin och brant skogsskidåkning. Lilians (nr 18) är den andra opreparerade nedfarten, och mellan den och Mickelpasset finns också bra skogsskidåkning och där är terrängen något enklare. Åker du väster om Lilians får du mer utmanande åkning och drops.

På den västra sidan om Anjaliften ligger de mest utmanande åken intill liften – det vill säga mellan liften och Anjabacken. På andra sidan Anjabacken är åkningen något lättare, men fortfarande värd ett besök.

Typ av åkning: Brant och utmanande

Karta

Hotell

Hemavans Högfjällshotell
Hemavans Högfjällshotell byggdes 1953 och boendet är av enklare standard men med ett suveränt läge precis vid skidbacken. Högfjällshotellet har 81 rum med totalt 266 bäddar fördelade inne på hotellet...
[ Stäng ]
Sök