Skip to main content

Hemavan Tärnaby

Skicka förfrågan

Fakta

Fallhöjd665 m
Toppstation1 135 möh
Antal liftar15
Total pistlängd57 km
Svarta pister2
Röda pister13
Blå pister9
Gröna pister16
Backrestauranger8
Guide för ski touringJa
SkidskolaJa
SkoteruthyrningJa
Längdskidspår66 km
FjällturlederJa
Invånare1 500
Transfertid0 hr 5 min

Active Ski Travel erbjuder sedan några år tillbaka Hemavan Tärnaby i programmet. Till Hemavan Tärnaby flyger vi direkt in till skidorten med gångavstånd till boendet vilket är helt världsunikt. Men för att slippa gå med all packning brukar hotellet erbjuda upphämtning/lämning i anslutning till flygtiderna.

Hemavan Tärnaby är ett mytomspunnet område som ekar vintersport och skidåkning. Hemavan är en skidort i framkant som de senaste åren investerat mycket med nytt snösystem, ny topprestaurang och en gondollift.

Och mycket mer är på gång, redan till vintersäsongen 22/23 invigs Syterskalets första nedfart som sträcker sig från toppstationen hela vägen ner till Hemavan Gondols dalstation, totalt 665 fallhöjdsmeter.

Skidåkning Hemavan Tärnaby

I Hemavans skidområde finner vi långa välpreparerade backar med varierande lutning och Sveriges nästa längsta fallhöjd (665 m) efter Åre. Norra Sveriges största och bästa familjeskidort tycker många. 

Därutöver fantastisk offpiståkning i skogen och på kalfjället. Och från Kungsliftens toppstation ( 1 135 möh) tar man sig med en kortare "hike" vidare in mot Kobåsets stora backcountry område. Här i området arrangeras varje år en freeridetävling ”Ride the Cow” i slutet på vintern som satt Hemavan för både svenska och utländska freeride entusiaster. 

15 minuter från Hemavan ligger Tärnaby där liftkortet också ingår. I denna världsberömda skidort hittar vi både Ingemarbacken och Anjabacken och flera andra kända skidlegenders pister. Faktum är ju att dessa backar har fostrat några av världens absolut bästa alpinåkare genom tiderna. Är man på plats är det en rekomendation att åka över till Tärnaby minst en dag för att åka i backarna och känna på atmosfären där Ingemar Stenmark, Anja Pärsson, Stig Strand, Jens Byggmark och Bengt Fjällberg med flera växt upp och lärt sig åka skidor. Här är det färre skidåkare vilket innebär att man kan ut svängarna ordentligt och åka med högre fart. Här finns det såklart också fina offpistmöjligheter i mestadels skogsterräng occh även några utmarkerade offpistnedfarter.

Är man intresserad av gå på topptur med eller utan i regionen så är möjligheterna stora. I Hemavan Tärnaby finns det också 50 km preparerade längdskidspår blande annat i natursköna Kobåset samt elljusspår både i Hemavan och Tärnaby. Här startar också Sveriges längsta fjälltursled "Kungsleden" (45 mil till Abisko) samt "Drottningleden" som båda passar utmärkt för dagsturer.

Pistkarta

Pistkarta Hemavan

Pistkarta Tärnaby

 

Karta

Hotell

Hemavans Högfjällshotell
Hemavans Högfjällshotell byggdes 1953 och boendet är av enklare standard men med ett suveränt läge precis vid skidbacken. Högfjällshotellet har runt 80 rum fördelade inne på hotellet och i en separat...
[ Stäng ]
Sök